3.4 C
Craiova
joi, 2 ianuarie, 2025

Copiii nimănui

Zeci de copii abandonaţi din Olt nu pot fi daţi spre adopţie din cauza nepăsării părinţilor. Aceştia nu vor să mai audă de micuţii cărora le-au dat viaţă şi nu fac nici măcar efortul de a se prezenta în faţa instanţei de judecată pentru a-şi da acordul în vederea adopţiei.

 

OLT. Doar cinci copii din judeţul Olt au fost adoptaţi de la începutul anului, în condiţiile în care 19 familii sunt pe listele de aşteptare ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). Un motiv pentru care numărul micuţilor adoptaţi este extrem de mic în comparaţie cu al celor părăsiţi este acela că familiile care vor să ia un copil preferă nou-născuţi sau bebeluşi de cel mult un an şi nici nu vor să audă de copii cu handicap sau de etnie romă. Aceştia din urmă nu au altă soartă decât să crească într-un centru de plasament sau într-o căsuţă de tip familial, fără să cunoască vreodată dragostea unui cămin adevărat.

 

Foarte puţini copii, reintegraţi în familie

 

În permanenţă, la DGASPC Olt, lista familiilor care doresc să adopte un copil este cu mult mai lungă decât cea a micuţilor daţi spre adopţie. Asta, în condiţiile în care sute de copii se află în grija statului, iar părinţii nici măcar nu vor să mai ştie de ei. Unii sunt plecaţi în străinătate, alţii şi-au pierdut urma prin ţară, fără să se gândească măcar o clipă la odraslele părăsite. Dacă o parte din părinţi au făcut măcar efortul să se prezinte în faţa instanţelor de judecată pentru a-şi da acordul în vederea adopţiei, alţii sunt de negăsit, astfel că zeci de copii din judeţul Olt, care ar putea duce o viaţă mai bună într-o familie, nu pot fi trecuţi pe lista celor adoptabili. Este greu de înţeles cum o mamă care a dat naştere unui copil nu îşi asumă nici măcar o responsabilitate minimă, aceea de
a-şi da acceptul pentru ca micuţul să trăiască în sânul unei familii. „Sunt foarte mulţi copii abandonaţi, însă ei nu pot fi adoptaţi din cauza părinţilor, care fie au plecat în străinătate, fie sunt în ţară, dar nu pot fi găsiţi pentru a-şi da acceptul în faţa instanţei în vederea adopţiei lor. În prezent, avem zeci de cazuri de acest gen şi, din păcate, nu avem cum să punem capăt acestei situaţii“, a spus
Luminiţa Tudora, directoarea DGASPC.

În foarte puţine cazuri, copiii abandonaţi sunt acceptaţi şi luaţi în grijă la un moment dat de părinţii naturali, dar, în cele mai multe situaţii, ei rămân abandonaţi pentru totdeauna.

 

Micuţii cu handicap şi romii, evitaţi

 

În prezent, la DGASPC Olt sunt înregistrate 19 familii care îşi doresc să adopte un copil. Deşi maternităţile, centrele de plasament sau căsuţele de tip familial sunt pline de micuţi abandonaţi, aceste familii nu pot adopta unul. Asta şi pentru că, atunci când aleg să ia în îngrijire un copil, viitorii părinţi au anumite preferinţe. „Se caută în general copiii cu vârsta cuprinsă între zero şi un an şi sănătoşi, în timp ce o bună parte din cei abandonaţi şi care sunt fie de etnie romă, fie cu handicap sunt ocoliţi. Aşa se explică, în parte, numărul scăzut de adopţii, comparativ cu numărul copiilor abandonaţi“, a mai spus Luminiţa Tudora.

De la începutul anului, doar cinci copii din judeţ au fost adoptaţi. Pentru alţi doi a fost deschisă procedura de adopţie, iar pentru alţi trei a fost încuviinţată. Sunt însă zeci, dacă nu chiar sute de micuţi care s-au născut cu un handicap sau l-au dobândit ulterior, copii de etnie romă perfect sănătoşi sau unii cu vârste mai mari, de soarta cărora nu se interesează nimeni. Nici părinţii, care au uitat poate şi cum arată cei cărora le-au dat viaţă, dar nici posibilele familii adoptive, care în prea puţine cazuri acceptă să ia în îngrijire un copil cu deficienţe sau unul de etnie romă.

 

Paşii pentru adopţie

 

O familie care doreşte să adopte un copil trebuie să meargă în prima fază la DGASPC, cu o cerere scrisă, în vederea evaluării condiţiilor morale şi materiale. Familia va fi apoi supusă unui proces, care presupune evaluarea socială, psihologică şi pregătirea pentru asumarea în cunoştinţă de cauză a rolului de părinte. „În funcţie de rezultatele evaluării, persoana/familia va fi sau nu atestată pentru adopţie. Valabilitatea atestatului este de un an, cu posibilitatea reluării procesului de evaluare după expirarea termenului, dacă persoanei/familiei nu i s-a încredinţat în vederea adopţiei un copil în perioada de valabilitate a atestatului“, a mai spus directoarea DGASPC.

Marea problemă este însă aceea că pot fi adoptaţi numai copiii pentru care instanţa a încuviinţat deschiderea procedurii de adopţie, lucru ce se poate face numai după ce părintele sau tutorele legal al micuţului îşi dă acceptul.

În condiţiile în care copilul a fost declarat adoptabil şi a fost identificată o familie atestată, el va fi încredinţat acesteia, în vederea adopţiei pe o perioadă de 90 de zile. Abia la expirarea acestui termen instanţa se va pronunţa cu privire la încuviinţarea adopţiei interne, aceasta fiind şi ultima etapă a procesului de adopţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII